1997 Een zoen voor de Feeks!

22 april 2019

1997 Een zoen voor de Feeks

 

In augustus deed de Feeks mee met ‘Beeldende Kunst in de Etalage’. 
Om daar aan mee te mogen doen moest je voor een paar weken je etalage afstaan aan een beeldend kunstenaar. Die mocht daar dan min of meer mee doen wat hij of zij wilde. De organisatie bepaalde welke kunstenaar bij welke winkel terecht kwam en in 1997 kreeg de Feeks de Arnhemse kunstenaar Arno Arts toebedeeld en hij kreeg ons.

Arno Arts was een activistische kunstenaar met veel pop-art-achtige kunstwerken, dat leek ons wel leuk.
Hij vond het wel spannend bij ons, een vrouwen-, homo-, niet-westerse boekhandel, wat moest hij daar nou mee?
Hij keek de kat flink uit de boom, maar toen zwichtte hij voor onze vrolijkheid en openheid en ging er helemaal voor.
Arno maakte een romantisch kitsjpaleis van de etalage, met veel rozen en een vlammend haardje tegen een achtergrond van de ruggen van boeketreeksboekjes. De hele etalage hing vol met uitvergrotingen van de romantische plaatjes op de kaften en hij noemde de expositie Heroes & Heroines, wat hij ook nog op de ruit plakte. De opening van de etalageroute op 21 augustus was een happening, hij stond buiten voor te lezen uit het Hooglied en wij deelden roze koekjes uit aan de toeschouwers. Het verkeer in de van Welderenstraat stond stil!

Waar we veel met Arno over spraken was de naam van de winkel.Hij vond ‘de Feeks’ echt veel te agressief klinken en hij vond ook dat de naam de lading niet dekte, want het was toch juist een hele mooie winkel, met zulke lieve en leuke meiden die er werkten. Hij snapte wel dat het historisch zo gegroeid was, maar niet dat we eraan vast hielden. En hij deed er iets aan!

In het geheim had hij een lipstickzoen op een plastic vel gekust en die afdruk enorm laten uitvergroten tot een sticker en die sticker plakte hij op de etalageruit op de naam de Feeks. Fantastisch! Een zoen voor de Feeks!

Vanaf dat moment gebruikten we die zoen heel vaak in advertenties en op posters en als ik hem nu weer zie, op de foto, krijg ik er opnieuw goede zin van!
Jac. Splinter ontwierp en maakte de Boekhoek toen de winkel in 2002 25 jaar bestond en ook daar zette hij een zoen op.