Blog over de historie van de Feeks

januari 2019


Op 21 november1977 ging in Nijmegen een vrouwenboekhandel open! De Feeks heette ze, wat een naam hè. Ik wist het snel, maar vraag me nu af hoe ik dat eigenlijk wist? Geen internet, geen social media, nauwelijks telefoon. Maar het nieuws sprak zich rond en bereikte ook de Weezenhof, waar ik toen woonde.

Ik ging er een keertje kijken, vond het heel spannend om naar binnen te gaan. Wat een schatkamer trof ik daar aan op de Ridderstraat, stapels boeken die ik wilde lezen en hebben.

Ik kocht Patricia Beer – Reader, I married him, mijn eerste Feeksboek! Ik studeerde Engels en herkende de regel als de eindzin uit Jane Eyre, een boek dat ik met veel plezier voor mijn studie had gelezen en dit was een feministische visie daarop.


Het werd het eerste boek van velen en er volgden ook nog veel bezoeken aan die Feeks totdat ik er meer dan 20 jaar ging werken.

De komende tijd zal ik op deze site verhalen vertellen uit die rijke Feekshistorie, kris kras door de geschiedenis heen. Met foto’s natuurlijk en filmpjes en interviews!

Wat die afbeeldingen betreft zal ik zo veel mogelijk mensen om toestemming vragen of ze het goed vinden dat ze te zien zijn, al dan niet met naam. Mocht je jezelf aantreffen en dat niet willen, laat het me dan  zo snel mogelijk weten, dan verwijder ik de foto of maak je onzichtbaar!

Ik nodig jullie ook uit om te reageren en je eigen verhaal te vertellen! Mail mij als je een bijdrage hebt aan de geschiedenis van boekhandel de Feeks.
Als je het niet zelf op wil schrijven kun je het mij ook vertellen, dan schrijf ik het op.

Ik heb er zin in en wens jullie alvast veel plezier met deze site!

Hartelijke groet

Renee Schoffelen

renee@feeks.nl