Het tussenbeense

19 mei 2019

KUT

Doos, flamoes, foef, yoni,poes, pruim, trut, vagina, vulva, poenie of het tussenbeense (zoals Renate Dorrestein het noemde).

Een kleine greep uit de honderden namen die er voor het vrouwelijke pretpark verzonnen zijn. Het is geregeld in het nieuws, de Linda wijdde er een heel artikel aan, bij M ontving Margriet van der Linden een aantal dames die hun eigen poenie gekleid hadden en op tafel zetten. Margriet deed even of ze ook die van haarzelf tevoorschijn zou toveren, maar dat bleek een grapje. 
Er verscheen zelfs onlangs een boek: V van vulva tot vagina. Toen ik dat zag liggen bij een plaatselijke boekhandel keek het eens in. Ik werd daar niet alleen blij van…
Naast veel informatie stond het boek vol kinderlijke tekeningetjes om het een en ander nauwkeurig te omschrijven en te definiëren, want nee de vagina is heel wat anders dan de vulva! Leer dat nou toch eens meisjes!


Dan maar eens een duik in de geschiedenis van de Feeks!

Meteen toen de Feeks haar deuren opende in 1977 lag daar al het geweldige kleurboek van Tee Corinne – the Cunt Coloring Book. Ze had haar vriendinnen gevraagd of ze hun pussy mocht tekenen en maakte er een kleurboek van. Zij vond kleuren een goede manier om kinderen kennis te laten maken met de vrouwelijke seksualiteit. Het boek werd bij de Feeks vooral veel ingekeken,soms een beetje stiekem, soms met overduidelijk plezier. 
Er was veel weerstand tegen het boek in de VS en de Tee moest de titel (tijdelijk) veranderen in Labia Flowers en de voorpagina meer maskeren met bloemen. Het boek is altijd herdrukt en nu weer te krijgen in de oorspronkelijke versie.

In 1993 kreeg ik een tip van de geweldige Gay Bookstore Giovanni's Room uit Philadelphia* en importeerde ik een nieuw boek uit de VS. Het heette Femalia en werd uitgegeven door de Down There Press ( dat alleen al veroorzaakte veel voorpret). Daarin stonden 32 paginagrote vulvas, in full colour. Een prachtig overzicht van hoe zo’n kut er uit kan zien. Van geschoren en gepiercet tot met een volle kuif, van piepjong tot doorleefd en in allerlei kleurschakeringen. 
Het 'kuttenboek' werd met ster het meest bekeken boek van de winkel, maar een bestseller werd het niet.

                    


De medewerksters van de Feeks waren naast de algemene bevrijding van de vrouw ook voor de lustbevrijding van vrouwen. Dat werd hen niet altijd in dank afgenomen door een kleine conservatieve groep binnen de vrouwenbeweging. Die zagen liever niets in de winkel dat met seks en seksualiteit te maken had en dat leidde soms tot levendige discussies. Alsof opkomen voor je eigen seksualiteit betekende dat je niet tegen seksueel geweld tegen vrouwen was! 
Ook op dat gebied was de Feeks actief. Het cafe en de boekhandel faciliteerden de jaarlijkse heksennachten tegen seksueel geweld en ze boden bescherming en ondersteuning aan vrouwen die met geweld te maken hadden gehad. Zo stond er een stencilmachine in de kelder onder de boekhandel, waar druk gebruik van werd gemaakt om actieposters te drukken en ook Vrouwen Tegen Verkrachting vond er een tijd onderdak.


Dat resulteerde soms in ingegooide ruiten, invallen door de politie en in bijzondere belangstelling van de BVD ( de Binnenlandse Veiligheids Dienst), die vermoedde dat er staatsgevaarlijke activiteiten ondernomen werden vanuit het pand aan de Ridderstraat**. Dat was natuurlijk ook zo! Daarover een volgende keer meer.affiche na de Heksennacht*** 19 mei 1978.


* De boekhandel werkte veel samen met deze winkel uit de VS, we kregen altijd tips van Ed Hermanez en we bestelden alle Amerikaanse uitgaven via hem. De boeken kwamen in grote dozen met zeepost en dat duurde soms maanden, maar dat gaf niks in die tijd! 
https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni%27s_Room_Bookstore

** Het Feekspand aan de Ridderstraat is nu in gebruik als Restaurant Romein. De boekhandel zat in de ruimte waar je binnenkomt en het café in de eetzaal aan de achterkant.

*** De Heksennacht werd vanaf midden jaren '70 jaarlijks gehouden op 18 of 19 mei. Het was een fakkeloptocht langs alle voor vrouwen gevaarlijke plekken, zoals in Nijmegen de tunnel onder het spoor, waarin vrouwen de nacht terugeisten.  
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heksennacht


Copyright teksten en afbeeldingen: Renee Schoffelen en stichting vrouwenboekhandel de Feeks.

Voor commentaar, vragen of aanvullingen kun je me mailen: renee@feeks.nl